top of page
Search

הומור בעבודה, מתאים או לא?

  • Writer: Nofar Michaeli harel
    Nofar Michaeli harel
  • Jan 25, 2018
  • 2 min read

בעבודה שלכם יש אנשים מצחיקים?

קולגות או מנהלים משתמשים בהומור במהלך יום העבודה?

מה אתכם, אתם הומוריסטיים בעבודה?

ואיך נראה הומור בעבודה שלכם? מה התוצאה שלו?

האם המטרה שלו היא להעביר ביקורת על ההנהלה\הארגון או על העובדים, אולי בכלל לשעשע בצורה נעימה ומקרבת או שיש מקרים של הומור שבמבטא תוקפנות ומחפש להשיג שליטה?

יש נטייה לחשוב שהומור שייך לשעות הפנאי בלבד, שהומור זה משהו שטותי שאין לו מקום במסגרות פורמאליות כמו מקום העבודה שלי, אבל למעשה הוא נוכח בצורה דומיננטית בכל מסגרת בחיי היום יום.

מקרה של הומור בעבודה הוא מקרה מעניין מאד מבחינתי.

לא סתם אנחנו פוגשים הומור בעבודה, הוא משמש את אותם מצחיקים למטרות חברתיות ורגשיות.

למשל, אפשר להשתמש בהומור במטרה להדגיש או לטשטש מבנה היררכי, הומור כזה אפשר לבטא כלפי כל סטאטוס, כלפי המנהלת הקולגה או העובד שתחתיי.

כאשר מנהלת צוות בית חולים פונה לעובד שלה באופן הבא "ספר לי מדוע נעדרת אתמול מהעבודה, אבל אל תשכח שסבתא שלך נפטרה פעמיים..."

היא בעצם מעבירה ביקורת ומדגישה את עליונותה במסווה של הומור.

האם כך כדאי?

מצד אחד אפשר לומר שהיא מעבירה ביקורת בצורה שהיא פחות תוקפנית, גישתה מרככת את הסיטואציה, הערות כאלו נשמעות חמורות פחות מהתבטאויות ישירות ורציניות. אך מהצד האחר, יש שיחוו צורה זו של הומור כהבלטה של עליונותה, וכבעלת ניחוח תוקפני ולכן היא עשויה לעורר התנגדות בקרב העובד.

חשוב שנפנים שמלבד ההשפעות הרגשית החיוביות של הומור עלי ועל הסביבה, קיימים שימושים רבים של הומור, בעבודה ובכלל, שהם בעלי השפעה שלילית על הרגשות שלנו ושל הסביבה.

לכן, בשביל להבין אם להומור שאתם מייצרים או נחשפים עליו יש מקום מיטיב בעבודה, תשאלו את עצמכם, מה המטרה של ההומור? לזלזל ולפגוע, לעורר לשינוי, או לחבר בין אנשים?

תשאלו את עצמכם גם מה אתם מעדיפים? לתת ולקבל ביקורת ישירה וחדה, או דווקא ביקורת עקיפה עטופה בעטיפת הומור צבעונית? מה עובר לכם חלק יותר בגרון...?

הכל עניין של תוצאה!

הומור תוקפני שמחפש להשיג שליטה יכול להיות מאד מצחיק "אובייקטיבית", כלומר המבנה שלו יכול לענות על התנאים לקיום הומור, אבל התוצאה הרגשית לסביבה ולמייצר ההומור תהיה שלילית! לכן הוא לא יצחיק את כולם.

נקנח במחקר מרתק של לאנג, וצ'אי הון לין, מלפני שנה, שמדגים את החשיבות של הומור בעבודה ויותר מזה את החשיבות של שימוש נכון בהומור!

הם מצאו שסוגים שונים של הומור בעבודה קשורים בצורה שונה ליצירתיות בעבודה.

מסתבר, שרק הומור חיובי ומשחרר (Liberating) שמאפשר לראות דברים מנקודת מבט אחרת, קלילה ופחות רצינית, נמצא קשור ליותר יצירתיות בעבודה! בעוד שהומור שמחפש להשיג שליטה על התנהגות של אחרים (Controlling) גם הוא נמצא קשור ליצירתיות, אבל לפחות יצירתיות בעבודה!

הומור שמחפש להפחית מתחים הקשורים לעבודה (Stress-relieving), לא נמצא קשור כלל ליצירתיות בעבודה.

אז תנו מקום להומור בעבודה שלכם, רק שימו לב לשימוש נכון ומועיל בהומור!

 
 
 

コメント


פוסטים אחרונים
  • Facebook Basic Square

הומוריום - הרצאות על הפסיכולוגיה של ההומור | humorem.talk@gmail.com | 054-6353562 | נופר מיכאלי הראל, פסיכולוגית חברתית

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page